dinsdag 12 maart 2013

Karaktermoord


Een zaal vol met lokale pers, ook enkele journalisten vanuit Curaçao. Na een drukke week island hoppen sloot Ronald Plasterk zijn eerste werkbezoek eind januari als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties af op Bonaire. Achter de tafel Plasterk en Lydia Emerencia, de gezaghebber van Bonaire. Radiojournalist Aimed Ayubi stelde de meest prikkelende vraag: of Plasterk er van de op de hoogte is dat er een breuk is in het Bestuurscollege met aan de ene kant de gezaghebber en aan de andere kant de gedeputeerden. En dat op dit moment twee strafrechtelijke onderzoeken plaatsvinden waarbij gedeputeerden verdachten zijn. Een spannend moment. Even een ongemakkelijk verzitten van de minister en de gezaghebber. Plasterk beaamde dat hij inderdaad van de problemen in het bestuurscollege op de hoogte is, maar dat het oplossen daarvan toch echt op het bordje van Bonaire zelf ligt. En ja, van de strafrechtelijke onderzoeken wist hij ook, maar daar kon hij in zijn functie niets over zeggen. Scheiding der machten.
 

Een jaar geleden trad ze aan, dr. Lydia Emerencia. Eind vijftig, een pittige dame, Arubaanse met veel familie op Bonaire. Hiervoor was ze onder andere rector-magnificus bij de universiteit van Aruba. Ze volgde Glenn Thodé op, ook een wetenschapper. Bevlogen en vol idealen begon Thodé eind 2008 aan zijn zesjarige termijn als 'burgemeester' van Bonaire. Na drie jaar hield hij het voor gezien. Gedesillusioneerd, hij laakte het totale gebrek aan samenwerking op het eiland. Thodé  keerde terug naar de Universiteit van Aruba waar hij rector-magnificus werd. 

Emerencia is de eerste vrouwelijke gezaghebber op Bonaire, ze werd benoemd in die functie na een uitgebreide sollicitatieprocedure onder leiding van het hoogste Nederlandse gezag op Bonaire: Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte. Ze kwam in een onwaarschijnlijk wespennest terecht, ik betwijfel of het Bestuurscollege - bestaande uit de UPB van Ramoncito Booi en de overgelopen Rafael Santana - ook maar één seconde van plan is geweest haar een faire kans te geven. Eigenlijk ging het al meteen mis. Daags na haar beëdiging verscheen er een artikel van een UPB-prominent in de lokale media met een analyse van de maidenspeech van Emerencia. Strekking: deze gezaghebber zal niet lang blijven. Fijne introductie!

Binnen twee maanden meldde de leiding en gedeputeerden van de UPB al dat ze niet tevreden waren met het functioneren van de gezaghebber. Als dit zo doorging zouden de raadsleden van UPB en Santana een motie van wantrouwen tegen haar indienen. Het is opmerkelijk wat ze volgens hen fout doet. Emerencia probeert als gezaghebber onafhankelijk te functioneren, boven de partijen te staan. Ze gaat niet akkoord met schimmige deals, streeft naar transparantie in het bestuur. Ze kreeg het meteen aan de stok met raadslid Santana. Die was betrokken bij een bouwproject, waarbij al werd begonnen met het bouwen van huizen voordat de Brandweer, die grote bezwaren had, een vergunning had afgegeven. Hoe waagde de gezaghebber hier tegen op te treden?  

De verhoudingen zijn helemaal verslechterd toen de gezaghebber aangifte deed wegens mogelijke valsheid in geschrifte. Een broer van een gedeputeerde bleek tegen de adviezen in ineens over een taxivergunning te beschikken en het heeft er alle schijn van dat de handtekening van de gezaghebber is vervalst. Emerencia overlegde met hoofdofficier Van Delft die haar het advies gaf aangifte te doen. De betreffende gedeputeerde is inmiddels uitgebreid door de recherche verhoord.

De verziekte verhoudingen in het Bestuurscollege worden op Bonaire al maanden op de voet gevolgd. In de populaire inbelprogramma's op de Papiamentstalige radio blijkt keer op keer dat de moedige Emerencia in haar strijd tegen corruptie op de steun kan rekenen van een groot deel van de bevolking. Wie haar niet steunt is Rijksvertegenwoordiger Stolte. Die steunt zijn politieke vrienden van de UPB, de zusterpartij van het CDA.

Op 1 maart was Emerencia een jaar in functie. Veel mensen dachten dat ze het eerste jaar niet zou volmaken. Raadslid Santana schreef een paar weken geleden nog een ingezonden brief in de Nederlandstalige kranten waarom hij vindt dat de gezaghebber weg moet. Vijf van de negen eilandsraadsleden liggen al maanden op de loer om op bij de juiste aanleiding een motie van wantrouwen tegen haar in te dienen. Sterker nog, naar verluidt staat al iemand klaar in de coulissen om het stokje over te nemen.

Ik weet niet of Lydia Emerencia het gaat redden, ik hoop het wel. Het lijkt me in ieder geval slopend om in een omgeving te werken waarin je naaste collega's al vanaf de eerste dag klaar staan om een mes in je rug te steken. Lonely at the top. Bonaire is langzamerhand het decor voor een heuse politieke thriller geworden. Met een zorgvuldige geregisseerde karaktermoord, een kroniek van een aangekondigde dood. Schandalig. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn inmiddels vier UPB-politici verdachten in verschillende strafrechtelijke onderzoeken. Het Zambezi-dossier komt dit voorjaar voor de rechter.

Het is nu bijna twee maanden geleden dat Plasterk stelde dat Bonaire de bestuurscrisis zelf moet oplossen. Kijkend naar de bizarre situatie op Bonaire is op die afzijdigheid wel wat af te dingen. Lydia Emerencia heeft onlangs in een interview in de Extra gezegd dat ze af zal treden wanneer de meerderheid van de eilandsraad een motie van wantrouwen tegen haar aanneemt. Het is duidelijk dat de ontknoping nadert maar hoe de laatste aflevering er precies uit gaat zien zal vooral afhangen van de opstelling van de Haagse politiek.
 
 
 

 

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten