maandag 7 januari 2013

Shop & Talk


De stemming zit er meteen goed in. ' Kijk, dit betekent het wanneer de eenmalige sanering wordt geschrapt!'. Ik kijk op het scherm van de smartphone van tandarts Eric Hagens. Monden met gebitten of beter gezegd restanten van gebitten komen voorbij. Mensen die nog nooit in hun leven bij de tandarts zijn geweest. Derde wereld plaatjes, in Nederland zal een tandarts zulke gebitten niet vaak meer tegenkomen. Op Bonaire waar het drinkwater nooit is gefluorideerd, de jeugdmondzorg nog in de kinderschoenen staat en veel armoede heerst, zien de tandartsen regelmatig zulke onwaarschijnlijk verwaarloosde gebitten.

Een flinke groep belangstellenden heeft zich verzameld voor Fruteria Shely's. Het is wachten op de leden van de Eerste Kamer die zich met Koninkrijksrelaties bezighouden. Die gaan tien minuten in de winkel rondkijken om een idee te krijgen van de prijzen, daarna kan 'de bevolking'  met hen in gesprek. Twee jaar geleden was er een Walk & Talk met Kamerleden, vorig jaar een Meet & Greet. En nu? De rondtour langs vier supermarkten heeft nog het meest weg van een Shop & Talk. Voorzitter Marijke Linthorst doet haar begroeting in het Papiaments, ze is op cursus geweest. Ze komt luisteren naar de zorgen over het 'dure leven' maar heeft inmiddels ook gehoord over het besluit van minister Schippers van Volksgezondheid om fors te bezuinigen op de BES-eilanden. Vooral voor de patienten van tandartsen en fysiotherapeuten zijn de gevolgen zeer ingrijpend. De Kamerleden horen voor het eerst dat op de BES-eilanden geen mogelijkheid bestaat om aanvullend te verzekeren. Verbaasde blikken bij verhalen over het functioneren van het Zorgverzekeringskantoor: tekortschietende controle op declaraties en onnodig lange -en daarmee dure- uitzendingen naar Colombia. 'Het ZVK weet niet waar het mee bezig is'.   

Bij het volgende bezoek aan de Caribe Supermarkt gaat een delegatie van fysiotherapeuten met de Kamerleden in gesprek. De fysiotherapeuten hadden gevraagd om een apart overleg, maar werden verwezen naar de rondtour langs de supermarkten. Maar het gaat niet alleen over de zorg, er zijn ook gesprekjes over de hoge kosten van het levensonderhoud, de vastgoedbelasting en ik hoor een enthousiast verhaal over de wens om meer zelf op het eiland te verbouwen. De grootste supermarkt op Bonaire, de 'Albert Heijn', zit niet in de toernee maar eigenaar Gerard van der Tweel stapt zelf het pleintje voor de Caribe Supermarkt op om de delegatie de hand te schudden. Hij is een goede bekende.

De Eerste Kamerleden doen zes eilanden in acht dagen aan. Een overvol programma van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Na de Top Supermarkt en een lunch meteen door naar CuraƧao.  Bij alle supermarkten was een goede opkomst, de Kamerleden toonden beslist een luisterend oor. Maar zoals Linthorst bij elke supermarkt vertelde: we zijn hier om te luisteren, we hebben invloed, maar de Eerste Kamer is pas aan zet na behandeling van wetsvoorstellen in de Tweede Kamer.  Het is voor de fysiotherapeuten te hopen dat dat nog op tijd is; die verwachten een terugloop van 90% van hun patienten en sluiting van alle praktijken.

http://www.vandorp.net/titel.asp?id=202

Geen opmerkingen:

Een reactie posten