dinsdag 5 februari 2013

Fish Farm met een Luchtje


Niets is hier wat het lijkt. Een groot lichtgroen gebouw, dat pal naast de weg naar Sorobon ligt. Midden in de mondi, de wildernis met lage struiken. Verlaten. Een kudde geiten scharrelt rond. Buiten een zuiveringsinstallatie voor water, een generator, het gebouw van 1800 m2 oogt vervallen. Overal rukt de roest op. Ook geen echte ingang, nooit fatsoenlijk afgewerkt. Vanaf het dak van de pickup truck lukt het om door tralies foto's te maken. Grote ronde bassins schemeren door het hekwerk. Buiten is geen enkele aanduiding te vinden wat dit voor bouwsel is. Het is een van de vele projecten die de afgelopen jaren op Bonaire met veel publiciteit zijn aangekondigd met als resultaat een onafgebouwde ruïne.
 

Dit is de Elijah Fish Farm. In 2009 bereikte de bouw het hoogste punt. Zoals zo vaak op Bonaire was het geen 'gewone'  Fish Farm maar 'uniek in de regio'. Dit was de eerste viskwekerij in het Caribisch gebied die gebruik zou maken van een volledig gesloten recirculatiesysteem. Voor tien mensen lag een vaste baan in het verschiet. De Fish Farm zou zich toeleggen op de kweek van de Cobia, een soort baars, 1600 vissen per week zouden hun weg vinden naar restaurants en hotels op Bonaire en Curaçao. Later ook naar andere eilanden. In de Bonaire Reporter stond begin 2011 nog een foto van de plantmanager met zijn assistent met een net vol cobia's, die zouden een paar maanden later op ons bord liggen. Daarna is nooit meer iets van Elijah Fish Farm vernomen.

 
Wie Bonaire niet kent, denkt dat op het eiland een prachtige mooie viskwekerij staat. De wervende website van Elijah is nog steeds in de lucht inclusief recepten voor schotels als de Caribische Cobia en Cobia met Parmezaanse kaas. Fascinerend zo'n virtueel bedrijf. Interessanter is de zakelijke informatie: de Elijah Fish Farm ontstond in 2009 als dochteronderneming van een holding met dezelfde naam met als eigenaren Ivan de Windt (ex-partner bij Price Waterhouse), Gilbert Martina (directeur Ennia) en Eric de Vries. Volgens de website bezitten deze Curaçaose aandeelhouders samen 70% van de aandelen. De rest is in handen van hun partner Hesy Aquaculture BV in Nederland die viskwekerijen over de hele wereld bouwt. Ook op website van Hesy is de Bonairiaanse kwekerij nog steeds springlevend. Nederlandse ambtenaren waren ook enthousiast over het veelbelovende project; het ministerie van Economische Zaken maakte € 651.000 als subsidie over, de Girobank verstrekte de partners een lening van 1,6 miljoen gulden (ongeveer € 700.000). Kassa! 
 

Ik volg de Elijah Fish Farm al vanaf het begin. Journalistieke voelsprieten. Zoals wel vaker is dit zo'n onderwerp waarbij ik me afvraag 'wat is hier aan de hand, wat gebeurt hier eigenlijk?'  De voorgeschiedenis; in oktober 2007 verzoekt Ivan de Windt  een vergunning te verlenen aan het bedrijf Elijah Fish Farm Bonaire BV gevestigd aan Kaya Grandi 11. Een bekend adres, hier is ook het bedrijf van Booi en zijn partner Huerta gevestigd. In 2010 deed de Rijksrecherche op dit adres nog een huiszoeking in het kader van het Zambezi-onderzoek. De Windt is ook geen onbekende, jarenlang was hij de gewiekste persoonlijk financieel adviseur van UPB-leider Ramoncito Booi. Het UPB-bestuurscollege wil graag dat de viskwekerij, die bovendien een attractie voor toeristen belooft te worden, er komt. Het bestemmingsplan wordt er zelfs voor gewijzigd zodat 'economische activiteit' op de grond die Elijah heeft gekocht mogelijk is.

 
Wat argwaan wekt zijn de vijf doelen van de Elijah Fish Farm zoals die in de vestigingsvergunning worden genoemd; alleen de eerste heeft betrekking op het kweken van vissen, de andere doelstellingen van het bedrijf hebben te maken met real estate, projectontwikkeling en alle mogelijke vormen van financiële dienstverlening. Een viskwekerij als vehikel voor hele andere toekomstige activiteiten? Op kosten van onder andere het Nederlandse ministerie van Economische Zaken? Een vervallen gebouw, een viskwekerij die alleen op internet succes heeft en een dossier vol intrigerende details. De Elijah Fish Farm is een project om te blijven volgen!


http://www.vandorp.net/titel.asp?id=202

1 opmerking:

  1. Wij bieden leningen met 3%, bieden wij schuld consolidatie leningen, business lening, persoonlijke lening, autoleningen, hotel leningen, student lening, persoonlijke lening Home herfinancieren leningen, voor meer informatie Email: (trustenquiry05@gmail.com)
    ----------------------------------------------------------------------------

    We offer loans with 3%,we offer Debt consolidation loans, business loan, Private loan,car loans, hotel loans, student loan, personal loan Home Refinancing Loans,For more details Email: ( trustenquiry05@gmail.com )

    BeantwoordenVerwijderen